Forum Bukmacherskie Typy Dnia

Forum na którym podajemy wartościowe typy  

Wszystkie czasy w strefie UTC

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Porady Dla Początkujących
PostWysłany: Pon Lip 20, 2009 5:29 pm 

Dołączenie: Nie Lip 19, 2009 9:28 am
Witam, w tym temacie opiszę Wam podstawowe informacje na temat bukmacherki, który każdy początkujący gracz powinien znać, mam nadzieję, że po przeczytaniu kilku artykułów będziecie utysfakcjonowani.

Na początek czysta teoria...

Każdy z Nas marzy, by w końcu przechytrzyć bukmachera, przecież wydaje się to takie proste, wytypować wynik spotkania - pestka, przecież oglądam mecze, wiem kto jest w jakiej formie, tyle razy zakładałem się z kolegami i wygrywałem, zarobię fortunę...ale w rzeczywistości tak nie jest, gdyby tak było nie istniała by bukmacherka, bo bukmacherzy by splajtowali, a jednak oni nigdy nie są stratni, kursy układają często nawet sami typerzy, zwerbowani przez firmy bukmacherskie, oceniają oni prawdopodobieństwo danego typu, a w trakcie typowania system tak nimi koryguje, że zawsze mają z tego zysk, co do tych typerów pracujących dla bukmacherów, często firmy bukmacherskie próbują przeciągnąć na swoją stronę najlepszych graczy, by niwelować straty, a przy tym mieć jak najlepszych pracowników. Inaczej sprawa ma się z giełdami zakładów typu Betfair, tutaj ludzie zakładają się między sobą, a sam Betfair jest tylko platformą umożliwiającą takie zakłady, a zarabia ona na prowizji od zakładów. Wiele osób stosuje przeróżne systemy, ale złotego systemu na ciągłe wygrywanie nie ma, bądźmy szczerzy, wygrywać można tylko dobrze przeanalizowanymi typami, a wtedy każdy system będzie przynosił zyski. Tak jak już napisałem, podstawą do czerpania zysków jest opanowanie, nie granie na siłę, niecodziennie są mecze godne inwestowania w nie, naszych pieniędzy, przed zagraniem jakiegoś typu, dobrze przeanalizujmy wszystkie za i przeciw, sprawdźmy braki kadrowe, sytuacje w klubie, zobaczmy co o tym meczu sądzą inni typerzy, bo w końcu od tego są fora bukmacherskie, a dopiero później zagrajmy typ...

Kursy

Kursy można inaczej nazwać prawdopodobieństwem na dany wynik w meczu, bukmacherzy tak je ustawiają by zawsze być ''do przodu'', a w najgorszych przypadkach ustawiają niskie limity na dany typ. Wielu początkujących gra ''po kursach'' układając kupony z bardzo wieloma zdarzeniami (tzw. taśmy, tasiemce), błędnie myśląc, że niskie kursy od razu gwarantują zysk, mylą się, ważne by właśnie nie bać się grać tych wysokich kursów, człowiek to nie maszyna i często się myli, w obecnych czasach tych pomyłek ze strony bukmacherów jest coraz to mniej, ale jednak są i należy z nich korzystać!

Rodzaje kursów:

W obecnej bukmacherce mamy trzy rodzaje kursów, wszystkie znaczą dokładnie to samo, jednak ich zapis jest nieco inny, w Polsce, jak i całej Europie najbardziej popularne są kursy dziesiętne (decimal), ale warto poznać również dwa inne:

- brytyjskie (fraction)
Kursy są w postaci ułamków np. 4/6, 12/5 itd. Zysk liczymy mnożąc kurs przez stawkę, jeśli chcemy poznać całkowitą wygraną, to po prostu do zysku dodajemy stawkę

- amerykańskie (moneyline)
Są w postaci negatywnej (np. -120) i pozytywnej (np. +120). Może i na początku wyglądają trochę przerażająco, ale w rzeczywistości bardzo prosto obliczyć wygraną, negatywne po prostu mówią Nam ile musimy postawić by mieć 100 PLN zysku, a pozytywne, ile będzie wynosił zysk, gdy postawimy 100 PLN.

Granie na spadki

Wielu ludzi gra na spadki kursów, czasami może być to bardzo opłacalne, ale wiadomo, zdażają się i wtopy, jeśli kurs spada, to albo bardzo wielu ludzi gra na dany typ - masówka, a przed tym lepiej się wystrzegać, albo bukmacherzy dostali jakąś dobrą informację, w takich sytuacjach kursy drastycznie spadają lub niektóre firmy wycofują mecz ze swojej oferty, bo nigdy nie wiadomo co się wydarzy (często tak się dzieje w rzekomo ustawionych meczach), są też takie sytuacje, gdzie typerzy puszczają w świat (na otwarte fora internetowe) plotki o różnych osłabieniach, oczywiście są to informacje nieprawdziwe, a tak naprawdę mają odwrotne info, kurs na drużynę, na którą mają w rzeczywistości stawiać rośnie... Spadki możemy śledzić na różnych porównywarkach kursów typu oddsoddsodds.com czy betbrain.com , warto zwracać uwagę na takie ''żelazne'' firmy jak Expekt (mówi się, że Expekt ma najlepszych oddsmakerów), jeśli tam kursy mocno spadają, to za pewne coś się ''święci''.

Valuebety

Są też typerzy, którzy grają przede wszystkim typy z wysokim value - valuebety, polega to na tym, że gramy typy, gdzie szanse są bardzo równe, a kursy wielce zróżnicowane, po prostu gramy typy z jak największą wartością (value). Dla przykładu: gdy rzucamy monetą, to prawdopodobieństwo wypadnięcia reszki jak i orła jest takie samo, nawet, gdybyśmy mieli za sobą serię 100 orłów, więc gdyby ktoś dawałby nam wyższy kurs na np. reszkę, to to jest valubet. Z valuebetów możemy czerpać wielkie zyski, jednak minie bardzo dużo czasu, zanim nauczymy się świetnie oszacowywać prawdopodbieństwo wejścia typu.

Kontry

Teraz trochę o kontrach, przykładowo zagraliśmy kupon z wieloma zdarzeniami, wszystkie dotychczasowe typy weszły, został tylko jeden, a może aż jeden, bo nie jesteśmy pewni czy wejdzie, w takim wypadku możemy zagrać kontrę, czyli gramy przeciw naszemu typowi za taką kwotę, żeby zwróciła nam się stawka za pierwszy kupon, ale i był jakiś zysk, oczywiście im więcej zainwestujemy w kontrę tym ten zysk z kontry może być większy, jednak zniwelujemy ewentualną wygranę z pierwszego kuponu. Oczywiście nie zawsze opłaca się grać kontry i nie każdy chce inwestować dodatkowe pieniądze, ale czasami warto się zabezpieczyć.

Koniec cz.1 (kopiowanie zabronione, zastrzegam sobie wszelkie prawa do tego artykułu)

Temat postu: Re: Porady dla początkujących
PostWysłany: Wto Lip 21, 2009 1:35 pm 

Dołączenie: Wto Lip 21, 2009 1:24 pm
Ja uwielbiam grać na spadki. Jest to mój ulubiony sposób gry. Niestety zajmuje on sporo czasu, bo trzeba śledzić kursy. Wydaje mi się, że warto być cierpliwym. Przydałby mi się jakiś darmowy program wyszukiwania dużych spadków aby szybciej wyłapywać okazje. Jeśli ma ktoś takie cudo to proszę o informacje na PW.

Temat postu: Re: Porady dla początkujących
PostWysłany: Wto Lip 21, 2009 4:33 pm 

Dołączenie: Nie Lip 19, 2009 9:28 am
Spadki śledzić można właśnie na porównywarkach kursów , mamy nawet pokazane kursy jakie były wcześniej, więc sami oceniami jak ten spadek jest wysoki, osobiście polecam oddsoddsodds.com oraz oddsportal.com ;)

Temat postu: Re: Porady Dla Początkujących
PostWysłany: Wto Gru 15, 2009 8:07 pm 

Dołączenie: Wto Gru 15, 2009 7:49 pm
oddsportal.com to dobra stronka do porownywania kursow ;) sam z niej czesto korzystam.. czesto mi pomaga gdy sie wacham nad jakims typem ;)

PostWysłany: Pią Sie 27, 2010 12:03 pm 

Dołączenie: Pią Sie 27, 2010 11:54 am
Witam. Mam pytanie :" bardzo wielu ludzi gra na dany typ - masówka, a przed tym lepiej się wystrzegać". A czemu przed tym lepiej się wystrzegać ?? :?

PostWysłany: Nie Lis 14, 2010 8:48 pm 

Dołączenie: Nie Lis 14, 2010 8:40 pm
Ja z kolei polecam jeśli chodzi o betfair trading jako stronę dla początkujących graczyhttp://www.sporttrader.net/index_pl.html . Wszystko fajnie wyjaśnione.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości